Wednesday, January 19, 2011

dear diary : pelangi




"kadang-kadang Allah sembunyikan matahari,
datangkan kita petir dan kilat,
kita tertanya-tanya kemana hilangnya matahari,
rupa-rupanya Allah memberikan kita pelangi"

......................................
.....................................

terus-terangku katakn, suatu ketika dulu, aku tk dpt terima hakikat tentang hal ini.
aku sering mempersoalkn akan kebenaran perkara tersebut...
kerna selalunya tiada langsung harapan..
namun kini, aku semakin matang dan berfikir selangkah ke depan...
ku amati setiap bait2 ayat di atas...
baru kusedar, betapa sukarnya utk melihat pelangi..
mentari setiap hari terbit menyinari bumi...

ku berfikir sejenak...
hmmmm
mentari dpt kutemui setiap hari
pelangi...lahir pabila wujudnya kekuasaan Yg Esa
dgn kejadian alam yg cukup sempurna

ku amati lagi maksud tersiratnya...
....aku tersedar....
kehadiran pelangi yg jarang kelihatan..
membuat ku merasakan betapa uniknya ciptaan Allah ini...

dengan pengamatan yg mendalam akan keunikan pelangi ini...
kubersyukur kerna, kesukaran mencarimu wahai pelangi
benar2 memeritkn jiwaku
namun pabila kau hadir
bagai memberi sinar baru dlm hidupku

amin
amin
amin
amin

kubersyukur pdmu, Allah...
kerna berikn ak pelangi yg kunantikn selama ini..
akan kuselami keunikanmu duhai pelangi...sedalam-dalamnya
moga pelangi yg hadir ini benar2 utkku


-THE END-



4 comments:

ellia zahara said...

cik nadya, saya sangat suka 'ayat' tu.. 1st time dengar dalam cite syurga cinta, heliza berlakon..btw sangat bermakna ayat tu kalau di amati.. :) suke3!!

nadya shaharum said...

helo beba...it's been a long time tk dengar cerite u..amcam keje?? awesome kn?? hee...mesti bnyak shopping cardigan baru ni..heee

btw, i baru jek nk amati kata2 tu..before this mmg tk suke btul kalo terbace...bile dh paham btul2, baru realise it means a lot...

ellia zahara said...

hee, so far keje sangat ok dan best..baru 3 bulan keje tempat baru..before ni keje tmpt len..n jiwa sangat sesuai di tempat baru n hope semuanya ok..
hope keje cik nadya pun ok masuk sem baru ni..melayan kerenah student..hee :)

masa i dgr ayat tu, macam pk ala..just ayat biasa je..xda makna pape pun..n bila amati balik..ok, double meaning sgt.. :)

nadya shaharum said...

hehehe...ala beba ni..tkyhla ber cik cik dgn saye ye...cam geli pulak dengar...hehehe...panggil kak nady, mcm manja skit bunyik die....hehe...
glad to hear that u really enjoy with ur job..good luck sweety ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...